Landgoedstation Driebergen – Zeist
omringd door landgoederen in een gebied met hoge natuurwaarden
- Het Landgoedstation Driebergen-Zeist is omringd door landgoederen in een gebied met hoge natuurwaarden.
- Onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN/EHS) en de Stichtse Lustwarande, in de Groene corridor tussen Zeist, Driebergen en Odijk.
- De zone rondom het Landgoedstation kenmerkt zich door een rijke biodiversiteit met zeldzame planten en dieren.
- Het gebied is niet alleen een openbaar vervoer knooppunt, maar ook een ecologisch knooppunt voor planten en dieren tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.
- Er wonen circa 50 gezinnen, er zijn circa 40 bedrijven (ingeschat).
- Het station werd in 1844 geopend en 2020 als Landschapstation ingericht.
- Zoekgebied nieuwe gebiedsvisie ca. 10 hectare.
Notitie
Landschapsecologische systeemanalyse (LESA) Stationsgebied
Het stationsgebied ligt op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug, ontstaan door opstuwing van preglaciale rivierzanden tijdens de voorlaatste ijstijd, en het Kromme Rijngebied, gevormd door de meanderende Rijn. Deze ontstaansgeschiedenis heeft geresulteerd in een gevarieerde bodemgesteldheid met zowel zandgronden als klei- en veenachtige gronden.
Ook ligt het gebied op een belangrijke kwelzone, waar grondwater vanuit de Heuvelrug aan de oppervlakte komt. Echter, drinkwaterwinning, grondwaterwinning en de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal hebben de kwelflux sterk verminderd. Er zijn initiatieven om de kweldruk te herstellen, zoals de ‘Blauwe Agenda‘. Het gebied kent verschillende waterpartijen, waaronder serpentineachtige vijvers, de Rijnwijckse Wetering en sloten.
De kwel vanuit de Heuvelrug, in combinatie met de diverse bodems, zorgt voor hoge ecologische potenties. Het verminderen van de kwelflux heeft echter negatieve gevolgen voor de natuurwaarden.
Het stationsgebied en omgeving herbergen hoge tot zeer hoge natuurwaarden, zoals blijkt uit diverse onderzoeken. De overgang van zand naar klei, de aanwezigheid van kwelwater en de overgang tussen hoog naar laag creëren een grote diversiteit aan biotopen. Er komen zeldzame plantensoorten voor, zoals de Grote keverorchis, en bijzondere vegetaties, zoals Elzenzegge-elzenbroekbos. Ook zijn er talrijke beschermde diersoorten, waaronder vleermuizen, boommarters, dassen, roofvogels, reptielen, amfibieën, vlinders, libellen en sprinkhanen.
Grote delen van het gebied rond het station maken deel uit van het Nationaal Natuur Netwerk (NNN). Het gebied speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen de Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. In het verleden zijn diverse voorstellen gedaan voor het optimaliseren van ecologische verbindingen in het gebied, met name rondom Talhyllo Cottage, de Rijnwijckse Wetering en De Breul. Echter, veel van deze voorstellen zijn niet gerealiseerd.
Gezien de hoge natuurwaarden, de potenties voor verbetering en het belang van duurzame ontwikkeling, stellen maatschappelijke organisaties een ‘Natuur-scenario’ voor. Dit scenario plaatst natuur, landschap, cultuurhistorie en duurzaamheid centraal.
Natuur Verbinden en Behouden
De ecologische verbindingen tussen De Bilt, Zeist, Bunnik, Odijk en Driebergen
Ligging in de regio en belang
De smalle zone tussen Zeist en Bunnik
is de enige groene schakel tussen
Vechtplassengebied
en Kromme Rijngebied.
“Het gebied is gelegen op de overgang/gradiënt van Heuvelrug en het Kromme Rijngebied waar voedingsstoffenarm en basenrijk kwelwater vanuit de Heuvelrug naar boven komt. Dit zorgt in het gebied voor een zeer grote verscheidenheid aan bodems en ook ecohydrologische situaties, hetgeen niet alleen bepalend is voor de natuurkwaliteiten, maar ook voor de grote ecologische kwaliteiten en potenties zoals deze hier aanwezig zijn. “
Op weg naar beste plan voor mens, landschap en natuur
Burgercoalitie Stationsgebied Driebergen – Zeist zet zich in voor een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van het Stationsgebied.
Wij creëren maatschappelijke meerwaarde door de inzet van gebiedskennis, we analyseren bronnen, organiseren co-creatie en streven naar een evenwicht tussen natuur, landschap en leefbaarheid.